2016. február 18., csütörtök

A vikingek ünnepei, jeles eseményei a sorozatban

A vikingek ünnepeinek és jelesebb, a mindennapitól eltérő eseményeinek bemutatása után érdemes megnézni a sorozatban megtalálható ideillő jeleneteket. Ami közös ezekben, hogy mindegyik áldozatbemutatás, ezért csak erősebb idegzetűeknek javaslom.


A fenti jelenetben egy győztes csata után Kattegat lakosai áldozatot mutatnak be Odinnak. Ám nem egy állatot vezetnek a kör közepére, hanem egy embert, akit valószínűleg az ellenség sorai közül fogtak el a harcok alatt. Rollo, kezében baltával, Odinnak ajánlja az áldozatot, megköszönve ezzel a győzelmet. Ám mielőtt lesújtana Ragnar jarl leállítja, és fiának adja a fejszét, hogy végezze el ő a feladatot. A jarlokról elmndható, hogy vallási vezetők is egyben, így ez nem meglepő. A többi jelenetben is megfigyelhető lesz, hogy az áldozat vérét magukra kenik vagy öntik, mivel így részesülnek az istenek áldásában, különösen az, aki bemutatta az áldozatot.




Ebben a jelenetben egy újabb áldozatot láthatunk Odin számára, ám itt más a kiváltó ok. Kattegat lakosait járvány sújtja, és Ragnar jarl távollétében felesége, Lagertha hajtja végre a feladatot, és ami számomra érdekes volt, hogy nem könyörög az isten segítségéért, hanem inkább örömet szerez neki. Itt tökéletesen megfigyelhető az adok-kapok viszony. A kecske leölése után Lagertha is magára keni az állat vérét.




A harmadik jelenetben a termőföldek megáldásáért mutatnak be áldozatot Freynek. Lagertha, mint jarl végzi el a feladatot, ő kéri az istent, hogy jó termést hozzanak a földek. Az állat leölése után, vérét felfogják, majd egy részét a nőre öntik, aki végigjárva a termőföldeket, meghinti az állat vérével azt. Az adok-kapok viszony tehát itt is megjelenik. Mivel ez a jelenet Angliában játszódik, ahol Wessex királya földeket adott a vikingeknek, nem különös, hogy keresztényeket is megfigyelhetünk, akik dermedve nézik végig a pogányok szokásait.


Az Uppsalában játszódó jelenet pedig tökéletesen ábrázolja azt, amit a korábbi bejegyzésben írtam erről az áldozatbemutatásról. Egy keresztény ember számára ami talán a legmegdöbbentőbb az egészben, az az önkéntesség az "emberi áldozatok" részéről. Bár megvizsgálva az érme másik oldalát, a vikingek számára nagy dicsőség volt így meghalni. Az áldozatok bemutatása után itt is megfigyelhetjük, hogy Horik király (a végrehajtó) magára keni az utolsó áldozat vérét. Végül pedig láthatjuk, hogy a templom körüli kertekbe fellógatják az áldozatok testét, embert és állatot egyaránt, ahogy azt a források is említik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése